Jeg var så heldig, at få materialekit til Christel Seyfarths Masai sjal, da jeg havde fødselsdag i starten af måneden. Men det garn og jeg kan slet ikke sammen! På trods af, at jeg er vant til at strikke fair isle-strik og har strikket meget i forskelligt supersoft uld, så er det her bare grimt.
Garnet filtrer hele tiden ind i hinanden, mens jeg strikker og der er så stor modstand i garnet, at det hænger ved og bliver trukket med om på forsiden. Jeg synes også, at der er utrolig meget spindelolie i garnet – så meget, at jeg jævnligt må ud og vaske hænder og så er vaskevandet bare grumset mørkt. Strikkefastheden er oplyst til 26m x 24p = 10 x 10 cm og uanset, hvilken pindestørrelse, jeg har prøvet i strikkeprøven, så bliver det alt for kort i forhold til bredden.
Sådan plejer mit fair-isle strik at se ud.
40 timer har jeg nok brugt indtil nu og jeg var helt parat til at trævle op for fjerde gang. Men en forespørgsel i en facebook-gruppe gav mig lidt håb. Flere skriver, at det er ganske almindeligt og at sjalet bliver meget mere fast, når det bliver vasket og spindeolien forsvinder. Så måske jeg alligevel skal fortsætte. Jeg var da lige ved at opgive og smide det hele ud af vinduet!!! Omvendt er det også bare super ærgerligt, hvis det ikke retter sig ud og bliver pænere, for det er både dyrt og et kæmpe arbejde, at få strikket sjalet.

Nyttige tips:
I øvrigt fik jeg også et tip, som jeg helt sikkert vil benytte mig af. At lade være med at rulle garnet i magiske nøgler og i stedet bare bryde garnet når man synes og skifte nøgle. Det har også generet mig, at jeg pludselig sidder og har strikket garnstykket op og sidder med en stump på 15 cm. Så er det lidt for kort til at filte med den næste garnfarve og jeg må trævle op inden sammenfiltningen. Det vil helt sikkert også passe bedre til en første-gangs-sjals-strikker, som undertegnede, da jeg bedre vil kunne sikre en tilpas garn-længde inden farveskift.

Flere har også rådet til at vaske garnet inden strikning. Man kan vaske garnnøgler således: Læg 2-3 garnnøgler nylonstrømpe, lad dem soppe i halvlunkent vand tilsat en smule shampoo/sæbe et par minutter. Undgå at klemme for meget på nøglerne. Skyl herefter garnet i halvlunkent vand en gang uden sæbe. Mens garnnøglerne stadig er i nylonstrømpen, så kan de centrifugeres og herefter lægges nøglerne til tørre enkeltvis på radiator. Så skulle man være sluppet af med den værste spindeolie.